SOA Networks nyhedsbrev Årgang 1, nr. 2, uge 42-2004

Betaling for Web Services

www.soanetwork.dk

Phil Wainewright tager i sin blog "Amazon to charge for services" udgangspunkt i Amazons annoncering af Alexa Web Information Service (AWIS). Amazon vil kræve betaling og han diskuterer hvordan betaling af indhold via mikrobetalinger vil være anderledes end betaling for brug af services

At forstå hvordan man skal tjene penge på sine services, bliver en proces, hvor der skal opnås mange erfaringer og det er positivt at se, at førende e-business virksomheder som Amazon, begynder at opnå erfaringer med betalingsmodeller. Erfaringer som andre kan have glæde af.

Han skal dog være opmærksom på at har man noget af værdi, så vil folk og virksomheder gerne betale for det, og bare fordi vi snakker Web Services, behøver afregningen ikke være specielt avanceret

Den største brug af Web Services vil ske mellem virksomheder. Her vil Web Services primært bruges inden for allerede indgåede aftaler. Ideen om, at ukendte og perfekt beskrevne Web Services eksisterer et eller andet sted derude, som skal kunne opdages, skræddersyes og være pålidelige nok til at bygge sin forretning på, beskriver kun en lille og ubetydelig del af mulige services. I realiteten vil de fleste værdifulde Web Service-interaktioner blive udført mellem kendte og troværdige forretningspartnere. Først når to parter har opbygget relationer, eventuelt indirekte via en troværdig tredjepart, vil teknologierne for automatiseret opdagelse bruges til at offentliggøre, finde og muliggøre nye services mellem dem samt forbinde nye versioner af eksisterende services, og her er afregningsdelen lettere håndteret. 

Køb bogen ved at klikke på billedet

Bogen kan købes ved at klikke på billedet

"Det kan forventes, at det vil være et kundekrav, at it-leverandørernes løsninger skal være interoperable. It-leverandørernes kunder vil opleve, at deres egne kunder ønsker at få adgang til information på mange forskellige måder. For at være konkurrencedygtig må de tilbyde kunderne en simpel måde at tilgå deres information. Derved vil de sætte krav til deres it- leverandører om, at deres løsninger overholder standarder, så de bliver interoperable."

Phil Wainewrights blog findes her

Diskuter artiklen her

Sådan samarbejder vi

SOBA vil revolutionere applikationsintegrationen

Michael S. Mimosos artikel "Gartner: SOBAs will revolutionize Application integation" diskuterer hvordan leverandører, der ikke er klar til at levere deres applikationer som services, vil forsvinde. 

Budskabet er ikke, at store, integrerede standardsystemer forsvinder, men leverandørens løsninger skal være mere fleksible og åbne over for andre leverandører end de nuværende monolitiske løsninger, og de skal kunne implementeres mere pragmatisk.

Glenn Petersen sendte mig for nylig en mail, som er værd at overveje i hele diskussionen omkring SOAs muligheder for mindre afhængighed af leverandørerne. Han skriver bl.a. "Man kan sagtens forestille sig en service, som er løst koblet ud fra en teknisk synsvinkel, men tæt koblet forretningsmæssigt. Som eksempel kan nævnes SAP, som udstiller sin forretningslogik som løst koblede (Web) services (eller i det mindste har planer om at gøre det). Da de annoncerede deres plan om at gøre det, faldt deres aktiekurser straks, fordi analytikere så det som en risiko, at man nu gjorde SAP kunderne mere frie i deres valg af leverandør. Hvad det imidlertid tegner til er, at de udstillede services faktisk låser kunderne endnu mere end tidligere. For nu kan kunderne integrere SAP i deres egne IT-løsninger, hvilket gør, at det faktisk bliver sværere at udskifte SAP."

Michael S. Mimosos artikel findes her

Diskuter artiklen her

Relevant webcast: Security of information when economics matter

Ved kun at designe ens it-arkitektur inden for virksomhedens område vil man ramme forbi målet og de muligheder, der er til stede. Virksomheden er en del af et sammenhængende netværk af kunder, leverandører og samarbejdspartnere, som arbejder over hele verden. Selvom man hurtigt kan håndtere sine egne interne problemer, vil virksomheden kun kunne operere med den hastighed, som partnerne opererer med. Procesforbedring kun inden for virksomhedens egne vægge er ikke tilstrækkeligt. Hele ens netværk må være toptrimmet ... fra råmateriale til det færdige produkt og tjenester brugt af kunderne.”

 

 

"I internettets tidlige dage var en hjemmeside et antal statiske sider, der var gemt i en fil. Man kunne kun se den tekst og de billeder, der var gemt i disse filer. For at ændre det, brugeren så, måtte webmasteren redigere disse filer. Man fandt hurtigt ud af, at man også kunne bruge internettet til at tilgå dynamisk information. Når man forbinder sig til en dynamisk side, vil webserveren ikke kun vise filen – i stedet kalder den en applikation, som dynamisk genererer og returnerer den ønskede information. Introduktionen af denne teknik markerede overgangen til interaktionsstadiet, hvor internettet udvikledes til, at mennesker kunne kommunikere med ellers utilgængelige applikationer. Web Services  repræsenterer det næste trin i internettets evolution, fordi det tillader applikationer at kommunikere med applikationer"

 

Lær fra andres erfaringer!
Deltag i ERFA-gruppen

Sir Tim Berners-Lees forventninger omkring Semantic Web

Mark Frauenfeld har interviewet Tim Berners-Lee om status på Semantic Web.

Semantic Web er det næste trin på interoperabilitetsstigen. Internetstandarderne har forbundet maskinerne, Web Service-standarderne forbinder applikationerne og Semantic Web-standarderne vil forbinde informationen.

Semantic Web drejer sig om at opbygge en infrastruktur, hvor information fra forskellige kilder, kan blive integreret dynamisk for at udføre nogle opgaver. Semantic Web leverer mekanismer, der muliggør integration af informationer. Data er ikke det samme som information. Data bliver information, når det kan forstås. Data med tilhørende metadata til beskrivelse af dets betydning, bliver information der kan behandles af en computer.

En af de mest spændende ting ved Internettet er, at det er så mange forskellige ting for så mange forskellige personer. Den kommende Semantic Web vil multiplicere denne mangesidighed tusinder af gange. For nogle vil den afgørende feature af Semantic Web være letheden hvormed ens PDA, bærbare, kontor PC, server og ens bil vil kommunikere med hinanden. For andre vil det være automatiseringen af virksomhedsbeslutninger, der tidligere skulle udarbejdes i hånden. For andre igen vil det være muligheden for at tilgå troværdigheden af dokumenter på nettet og den lethed hvormed man vil kunne finde svar på spørgsmål. Lige meget hvad grunden er, vil alle kunne finde en grund til at understøtte visionen om Semantic Web.

Mark Frauenfelds interview findes her

Diskuter artiklen her

Læs Kapitel 13 : "Thirty best practices for integrating Web Services" fra Thomas Erls: "Service-Oriented Architecture : A Field Guide to Integrating XML and Web Services"

Hvis du ønsker at afmelde dig nyhedsbrevet så klik her
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at sende en mail til henrikhvid@soanetwork.dk eller ringe på 22 99 87 55