Forside Tilbage Indhold                                                                                   henrik.hvid@devoteam.dk, +45 22 99 87 55


SOA Network
Integration som konkurrenceparameter

horizontal rule

Forside
Tilbage
Scenarier
Visioner for internettet
Service Orienteret Ark.
Web Services
Event Driven Architecture
Web 2.0
Semantic Web
Nyheder
Din kilde til mere SOA-viden

Blogs:

Kommentarer

Scenarier

Internettet skal ikke betragtes som et browserbaseret medie, men som et allestedsnærværende netværk der forbinder samtlige computere og muliggør dynamisk integration af information, funktionalitet, forretningshændelser og viden.

Web Services vil have en væsentlig indflydelse på den måde der drives forretning på i de kommende år.

Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag.

Web Services vil gøre det muligt for traditionelle it- afdelinger at udvikle sig fra rene supportorganisationer til ægte strategiske forretningsaktiver.

Mens vi stadig studerer de lektioner, vi fik i Internettets første stadier, er en ting klart: Teknologien står ikke stille og det næste store skridt er Web Services, som vil ændre den måde, som virksomheder bruger software til at løse forretningsproblemer og håndtere nye muligheder.

 

III. Hyggelig snak over frokosten

<<Forrige - Næste>>

Scenariet

Hvad skete der?

Da han kommer tilbage er Nina i fuld gang med at læse om naboerne. ”Prøv at se her, naboerne til højre som hedder Hansen, kender også Sofie og Ingolf. Du ved Sofie er min tantes niece” 

”Jeg tror ikke at jeg kan huske hende” svarer Peter.

 ”Nå! Vent lige så prøver jeg at se, om agenten kan finde et billede af hende” 

Nina læser videre om naboerne ”Ham til venstre hedder Thomas Krogh. Han sejler og arbejder inden i København hos NB Finans. De har to børn Anne Sofie på 4 år og Frederik på 7 år. Jeg tror at Thomas Krogh er fodboldtræner for deres drengs fodboldhold. Jeg vil håbe, du bliver ligeså engageret i vores børns fritid.” 

De fortsætter samtalen under frokosten og beslutter sig for at tage hjem bagefter.

Har skal man være opmærksom på, hvordan information bliver trukket ind fra mange forskellige uafhængige kilder. Agenten tager udgangspunkt i adressen og finder hos KRAK information om, hvem der bor der. Disse personer er på Semantic Web unikt identificeret ved en URI (f.eks. dannet af CPR), ejendomme er unikt identificeret ved en URI af Kort og Matrikelstyrelsen. Baseret på den information leder den videre på hele internettet og finder relevant tilgængeligt information. F.eks. kan informationen om bekendtskabet med Sofie og Ingolf være identificeret på Friend-of-a-Friend, mens sejler informationen kommer fra den lokale sejlklub og fodbold fra fodboldklubbens hjemmeside. 

I beskrivelsen af et billede på internettet, er der referencer til den unikke identifikation af de ting og begivenheder, som billedet viser (f.eks. Sofies identifikation).

Læg mærke til hvordan næsten al informationen allerede i dag ligger tilgængeligt på hjemmesider eller i databaser, alle forbundet via internettet. Men vi har ikke mulighed for at dele denne information, fordi den er beskrevet proprietært. F.eks. er jeg hos Børsens Håndbøger angivet som ”Jensen, Henrik Hvid” mens jeg andre steder angives som ”Henrik Hvid Jensen”, f.eks. på Danmarks Biblioteksskole. Det kan nutidens søgemaskiner ikke håndtere.

Internettet er i dag fundamentalt et medie til offentliggørelse. Der er et sted hvor man gemmer og deler billeder og tekst. Problemet ved det meste data på nettet er, at det er svært at bruge i stor skala, da der ikke er et globalt system til offentliggørelse af data, på en sådan måde, at det let kan blive tilgået af andre. At tilføje semantik vil være en radikal ændring af internettets natur- fra et sted hvor information primært er fremvist, til et sted, hvor det er fortolket, udvekslet og behandlet. Søgeagenter baseret på semantik vil kunne indsamle maskinlæsbart data fra diverse kilder, behandle det og udlede nye fakta. Programmer, der ikke var bygget til at være kompatible med hinanden, vil kunne dele og forstå data, de ikke før har kunnet dele. Det ultimative mål med Semantic Web er at kunne bruge de overvældende ressourcer, som internettet indeholder, til at lave, tilføje og udlede nye informationer, derved ændres millioner af isolerede databaser til en fælles gigantisk database af viden.

Computere arbejder i dag i en verden, hvor de udveksler milliarder af bits af data, men har ingen mulighed for at relatere betydningen af denne information til anden information og har derved ikke mulighed for at kommunikere rigtigt. Hvis computere har mulighed for at forstå information uden menneskelig involvering, vil de kunne udføre mange opgaver for os.

Ønsker du at kommentere scenariet, kan du gøre det på min blog

 

Send mail til henrik.hvid@devoteam.dk med spørgsmål eller kommentarer omkring dette web site.
Sidst ændret: søndag, 27. december 2009