Forside Tilbage Indhold                                                                                   henrik.hvid@devoteam.dk, +45 22 99 87 55


SOA Network
Integration som konkurrenceparameter

horizontal rule

Forside
Tilbage
Visioner for internettet
Service Orienteret Ark.
Web Services
Event Driven Architecture
Web 2.0
Semantic Web
Nyheder
Din kilde til mere SOA-viden

Blogs:

Kommentarer

Scenarier

Internettet skal ikke betragtes som et browserbaseret medie, men som et allestedsnærværende netværk der forbinder samtlige computere og muliggør dynamisk integration af information, funktionalitet, forretningshændelser og viden.

Web Services vil have en væsentlig indflydelse på den måde der drives forretning på i de kommende år.

Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag.

Web Services vil gøre det muligt for traditionelle it- afdelinger at udvikle sig fra rene supportorganisationer til ægte strategiske forretningsaktiver.

Mens vi stadig studerer de lektioner, vi fik i Internettets første stadier, er en ting klart: Teknologien står ikke stille og det næste store skridt er Web Services, som vil ændre den måde, som virksomheder bruger software til at løse forretningsproblemer og håndtere nye muligheder.

 

I. Peter og Nina finder ønskegrunden

<<Forrige - Næste>>

Scenariet

Hvad skete der?

Peter og Nina er på deres søndagstur i Nordsjælland kommet forbi et hus, der er til salg. De stiger ud af bilen og Peter henter via sin mobiltelefon et kort frem over grunden. 

Han checker de historiske kort, for at sikre, at der ikke har ligget en sø før. Han trykker på en knap og får tinglysningerne frem. ”Jeg kan se, at der er tinglyst garanteret adgang til stranden via den sti derhenne” siger han til Nina og får den samtidig fremhævet på kortet. 

Han klikker på højen, der er afbildet på den vestlige nabogrund og får afbildet hvordan højen kaster skygger på grunden, på de forskellige tidspunkter af året. ”Det er vist kun i december og januar at den høj vil skygge på terrassen om aftenen, så det ser også fint ud”

Nina smiler for sig selv: ”Endelig ser det ud til, at de har fundet et hus, som kan klare alle Peters prøver, nu mangler jeg kun at høre om trafiktætheden i myldretiden”

80-90 % af alle forvaltningsrelaterede informationer er relateret til et sted, dvs. at de kan stedfæstes. Peter bruger grundens placering til at finde anden information, der er relateret til samme sted.

Denne information eksisterer i dag i mange forskellige silo-databaser og applikationer, men er isoleret fra hinanden fordi de er designet ud fra forvaltningens eller virksomhedens egen verden og ikke til at forbinde sig med på designtidspunktet ukendte applikationer. 

For at kunne opnå dette kræves dels en standardiseret måde at angive stedbetegnelse på, dels at alle relevant data kan relateres gennem denne standardisering og dels at disse informationer let kan integreres på kørselstidspunkt.

I dette eksempel bruges GPS informationen fra mobiltelefonen til at hente et kort fra Kort og Matrikelstyrelsens Kortforsyning. Koordinaterne fra Kortforsyningen bruges som nøgle til at hente historiske kort fra Kortforsyning, tinglysningsinformation fra den aktuelle kommunes tinglysningskontor og trafikinformation fra Vejdirektoratet. 

Til beregningen af solfaldet benyttes en Web Services fra DMI, der som input tager topografiske informationer om højen og dato. Ud fra datoen beregnes solens placering på himlen og der returneres koordinater for hvor skyggen falder, skyggen aftegnes på kortet. 

Al denne information eksisterer i dag, men isoleret fra hinanden af forskellige datamodeller og ufleksible sikkerhedsarkitekturer.

Ønsker du at kommentere scenariet, kan du gøre det på min blog.

 

Send mail til henrik.hvid@devoteam.dk med spørgsmål eller kommentarer omkring dette web site.
Sidst ændret: søndag, 27. december 2009