Forside Tilbage Indhold                                                                                   henrik.hvid@devoteam.dk, +45 22 99 87 55


SOA Network
Integration som konkurrenceparameter

horizontal rule

Forside
Tilbage
Scenarier
Visioner for internettet
Service Orienteret Ark.
Web Services
Event Driven Architecture
Web 2.0
Semantic Web
Nyheder
Din kilde til mere SOA-viden

Blogs:

Kommentarer

Scenarier

Internettet skal ikke betragtes som et browserbaseret medie, men som et allestedsnærværende netværk der forbinder samtlige computere og muliggør dynamisk integration af information, funktionalitet, forretningshændelser og viden.

Web Services vil have en væsentlig indflydelse på den måde der drives forretning på i de kommende år.

Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag.

Web Services vil gøre det muligt for traditionelle it- afdelinger at udvikle sig fra rene supportorganisationer til ægte strategiske forretningsaktiver.

Mens vi stadig studerer de lektioner, vi fik i Internettets første stadier, er en ting klart: Teknologien står ikke stille og det næste store skridt er Web Services, som vil ændre den måde, som virksomheder bruger software til at løse forretningsproblemer og håndtere nye muligheder.

 

X. En orkestreret graviditet

<<Forrige - Næste>>

Scenariet

Hvad skete der?

Hjemme i lejligheden modtager Nina en SMS om, at hendes jordmoder desværre er blevet syg, så hun kan ikke komme til konsultation i dag. I stedet foreslår den en ny konsultation på fredag kl. 14:00, hvor der også er plads i Peters kalender

Nina bekræfter, at hun godt kan deltage og håber, at det også passer med Peters arbejde. Han har lovet at prioritere besøgene højt, men hun er lidt usikker på, om han også mener det, når det kommer til stykket. I dag havde han i hvert fald sagt, at hans møde i eftermiddag var meget vigtigt.

Nina bliver derfor glad, da hun kort tid efter ser, at Peter har bekræftet aftalen.

Efter han har bekræftet aftalen, går Peter ind på sin MyWeb og finder optagelserne fra ultralyds-scanningen. Han husker stadig, hvordan han fik tårer i øjnene, da han første gang hørte stumpens hjerteslag. Han synes, det er så utroligt livs-bekræftende, at se det lille hjerte som slår og de små ben og arme som bevæger sig lystigt frem og tilbage på skærmen. Han beslutter, at tage fri efter de har besøgt jordmoderen fredag og ringer til Nina, for at foreslå at de tager ud og kigger på barnevogn. Det har hun været helt pjattet efter, siden de fandt ud af, at hun var gravid og selv om han syntes, at det vil være lettere at købe en via internettet, så er han godt klar over, at her får Nina sin vilje.

 

Da Ninas graviditet blev registreret af hendes praktiserende læge, blev der samtidig oprettet en instans af en graviditetets-proces (F.eks på sundhed.dk eller borger.dk). Denne proces holder styr på alle de ting, der skal ske i forbindelse med en graviditet og har kontakt med alle relevante systemer samt Nina og Peters kalender, efter de har givet lov til det. Da den modtager en besked fra jordmoderens kalender, om at jordmoderen er syg, forsøger den at finde et nyt tidspunkt ved at kommunikere med Nina og Peters kalender. Begge har givet den prioritet ét, så den må reservere på alle tidspunkter, hvor der er ledigt i kalenderen

Graviditetsprocessen sørger også for at sende relevant information rundt til forskellige uafhængige systemer spredt ud over forskellige organisationer. Når jordmoderen registrerer fødselen afsluttes graviditetsprocessen og en instans af en nyfødt-proces bliver oprettet. Nyfødt-processen er ansvarlig for at koordinere aktiviteter såsom at sende information til sundhedsplejersken, informere kommunen osv.

Da Peter mødte på arbejdet om morgenen, loggede han på sin arbejdsplads (Pharma A/S) systemer. Da Peter beder om at se ultralyds-skanninngen fra sin computer, sender computeren en anmodning til serveren, hvor ultralyds-skanningen er placeret. Da det er personlige informationer kræver ultralyds-serveren identifikation, men da begge computer har etableret tillid med en tredjepart (security token service), der kan bekræfte Peters identitet, er der etableret en kæde af troværdighed. En Security Token Service mægler tillid mellem forskellige uafhængige troværdighedsdomæner, derved undgår man behov for at etablere tillid mellem hver enkelt computer, man ønsker at kommunikere med, så længe de har tillid til den samme tredjepart kan tilliden opbygges dynamisk gennem denne.

Ønsker du at kommentere scenariet, kan du gøre det på min blog

 

Send mail til henrik.hvid@devoteam.dk med spørgsmål eller kommentarer omkring dette web site.
Sidst ændret: søndag, 27. december 2009